Cuiburile ACVILEI de CAMP au disparut timp de 50 de ani din ROMANIA. Au reaparut in 2016, in VESTUL TARII... FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 11.05.2017 16:54 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia introduce in circulatie, in premiera, incepand de joi, 11 mai 2017, emisiunea comuna  Romania – Administratia Postala a ONU, intitulata „Specii Periclitate”.
Astfel, acest proiect filatelic este lansat simultan la sediile centrale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite de la Geneva, Viena şi New York. 

Cele patru timbre ale emisiunii reproduc imagile animalelor incluse in sfera de protectie a CITES,  Conventia privind comertul international cu specii salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie.
Emisiunea este disponibila incepand de joi, 11 mai 2017, in magazinele Romfilatelia din Bucuresti,  Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, precum si in magazinul online pe romfilatelia.ro.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 2. 20 lei  este reprezentata Acvila de camp (Aquila heliaca).
Este o pasare de prada de talie mare, ce se intalneşte din Europa de centru si de est, pana in Asia de vest si centrala.
In Romania, cuiburile acestei specii au disparut timp de 50 de ani, pentru a reaparea in 2016, in judetul Arad.
 
Soimul de iarna (Falco columbarius), reprodus pe timbrul cu valoarea nominala de 2,50 lei, este cea mai  mica specie de soim din Europa si din Romania, cu numeroase subspecii in America de Nord si Eurasia.
Utilizarea anumitor pesticide intre anii 1960 si 1970, a provocat o insuficienta reproductiva.
Odata cu interzicerea acestor pesticide, impactul negativ a scazut, dupa cum indica densitatea si distributia perechilor de reproducere.
In Romania, soimul este oaspete in perioada de iarna fiind un pradator agil care vaneaza rozatoare mici si pasarele.

Vidra (Lutra Lutra), ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 2,70 lei traieste intr-o mare  varietate de habitate acvatice din zonele joase, pana in zona montana.
Este un mamifer carnivor, semi-acvatic, hranindu-se in principal cu pesti.

Vidrele obisnuiesc sa fie mai active noaptea, mai ales in habitatele perturbate de activitati antropice, dar in zonele linistite pot fi observate si in timpul zilei.

Pescuitul excesiv pe mare si braconajul in estuare si rauri pentru carne si caviar constituie o  amenintare majora pentru Morun (Huso Huso), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominala de 16 lei. 

Fiind o specie de peste migrator, aceasta urca dinspre Marea Neagra in amonte pe Dunare, in cautare de  locuri adanci cu substrat tare, care constituie habitatul de reproducere.
In Romania, morunul poarta  denumirea si de beluga si poate fi intalnit in Marea Neagra, dar si in intregul senal navigabil al  Dunarii, si cu totul exceptional, in complexul lagunar Razelm-Sinoe sau cursurile inferioare ale  raurilor mari.

Emisiunea este completata de un set cu trei plicuri diferite prima zi, echipate cu timbrele emisiunii  comune realizate de Romania şi Administraţia Poştala a ONU, iar ca forme de machetare au fost folosite  coala de 32 de timbre şi minicoala de 5 timbre + 1 vignieta şi bloc de patru timbre.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.