Camelina, planta viitorului

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 23.11.2011 16:17 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Primele câmpuri cu camelină - o plantă energetică utilizată ca materie primă în obţinerea de biokerosen, combustibil folosit în aviaţie - au apărut în România în urmă cu câţiva ani.În prezent, se cultivă în şase judeţe - pe suprafeţe mici -, însă interesul pentru această plantă este tot mai mare. Principalele avantaje: se poate cultiva pe terenuri degradabile, perioada de vegetaţie este redusă, nu este nevoie de ierbicidare. 

Producţia la hectar se ridică la circa două tone, din care se pot obţine între 650 şi 680 de kilograme de biokerosen. Seminţele de camelină se vând la un preţ cu aproximativ 30% mai mare decât cele de rapiţă, altă plantă energetică. Nemţii de la Lufthansa au înlocuit deja kerosenul tradiţional cu un combustibil pe bază de camelină. De altfel, aceasta este şi prima companie care operează un zbor regulat cu un aparat alimentat cu biokerosen. Camelina se seamănă ca şi lucerna cu combina de grâu, la fel se şi recoltează.camelina poate fi folosită ca materie primă în industria cosmetică, a cauciucului şi în aeronautică. De asemenea, uleiul poate fi folosit ca aliment - nu are colesterol, iar şroturile în hrana animalelor.
Avantaje:
*acizii graşi din uleiul extras din seminţe permite obţinerea biokerosenului utilizat în aviaţie. Utilizarea acestui combustibil permite o reducere semnificativă a emisiilor de CO2, chiar cu peste 50%.
*camelina nu este pretenţioasă faţă de sol, fiind cultivată pe terenuri cu fertilitate scăzută. Este o hrană de foarte bună calitate pentru animale sub formă de şrot, după extracţia uleiului (asemănător şrotului de soia). Planta rezistă bine la îngheţurile târzii de primăvară (de până la -5°C).
*perioadă scurtă de vegetaţie.

Materiile prime agricole, sursă de energie

Folosirea resturilor vegetale pentru producerea de energie verde a devenit ceva obişnuit în mule ţări. Peletizarea nu este doar o metodă de prelucrare a resturilor organice, ci şi un mijloc de asigurare a resurselor energetice - energie termică şi electrică - din resurse proprii. În plus, peletizarea este şi o metodă de pregătire a furajelor pentru animale.
Cu ajutorul preselor se poate peletiza o întreagă serie de materiale atât moi cât şi tari, de la rumeguş şi talaş, până la diferite produse de biomasă: paie, fân, tulpini de rapiţă şi de floarea-soarelui, buruieni rămase după recoltare, turte rămase după presare etc. În acelaşi timp, se mai poate peletiza bălegar de cal, de iepure, de vită, precum şi hârtii, ziare sau cartoane.
Peleţii rezultaţi pot fi folosiţi pentru încălzire, atât în sobele obişnuite cu combustibil solid, cât şi în sobe speciale pentru peleţi.
Încălzirea cu peleţi se foloseşte deja cu succes în multe state europene precum Germania, Suedia, Finlanda, Franţa, Belgia, Austria, Cehia, Slovacia, Polonia sau Ungaria. Numărul ţărilor este însă în creştere, fiind de aşteptat ca, într-o perioadă scurtă de timp, întreaga piaţă europeană să folosească această metodă de încălzire.
Materialele agricole se peletizează de obicei imediat după recoltare sau pot fi păstrate în hambar. Oleaginoasele ca rapiţa, floarea-soarelui, macul sunt foarte unsuroase şi pot fi în general peletizate la umiditate mai mică şi au o capacitate calorică foarte mare.
Hârtia trebuie măcinată înainte şi se poate peletiza în amestec cu rumeguş umed imediat după tăiere sau cu materii agricole. Bălegarul de cal sau de iepure se peletizează foarte bine mai ales pentru încălzire sau pentru vânzarea ca îngrăşăminte.

Ce avantaje prezintă utilizarea peleţilor?

Peleţii ard aproape fără să emane fum, iar cenuşa, bogată în minerale, poate fi folosită cu succes drept îngrăşământ.
Nu poluează, cantitatea de CO2 provenită din arderea peleţilor fiind egală cu cea folosită de copaci pentru a creşte.
Conţinut redus de metal, sulfurile fiind aproape inexistente.
Spaţiu mic de depozitare.
În general, costul încălzirii pe bază de peleţi este cu până la 60% mai mic faţă de cazul în care se folosesc produse petroliere şi cu cel puţin 40% mai mic faţă de energia electrică.

Priorităţi ale activităţilor agricole

Imediat ce culturile au răsărit (grâu de toamnă, orz şi orzoaică de toamnă, secară, triticale etc.) este necesar să verificăm dacă nu sunt prezente greşuri de semănat şi să procedăm imediat la însămânţarea acestora.
Aratul din toamnă favorizează în sol şi alte procese importante, cum sunt: refacerea structurii prin acţiunea îngheţului, distrugerea buruienilor cu înmulţire vegetativă, prin aducerea la suprafaţă şi îngheţarea rizomilor, acumularea unei cantităţi mai mari de apă etc. Aratul de toamnă mai are şi avantajul că uşurează lucrările din primăvară şi elimină executarea aratului primăvara, lucrare care, în climatul ţării noastre, nu este de dorit. Aratul din toamnă permite pregătirea rapidă şi bună a terenului destinat pentru semănăturile din primăvară şi semănatul plantelor din prima epocă în mustul zăpezii, deci în condiţii optime şi în perioada favorabilă.
Adâncimea arăturii de toamnă se stabileşte în funcţie de conţinutul de apă existent în sol în momentul efectuării arăturii, de plantele ce urmează a fi cultivate, de tipul şi categoria de sol şi de adâncimea la care a fost arat terenul în anul precedent. Nu toate plantele reacţionează la fel faţă de adâncimea arăturilor de toamnă.
Aratul mai adânc ajută foarte mult la combaterea rozătoarelor, cum sunt şoarecii de câmp, care au cuiburile la adâncimea de 15-25 cm.
Aratul adânc distruge şi sporii bacteriilor şi ciupercilor care produc bolile plantelor cultivate.
Sub arătură se pot introduce toate cantităţile de gunoi de grajd existente în gospodărie, socotind 20-25 de tone la hectar, acolo unde în primăvară se va semăna porumb sau se vor planta cartofi. În zonele cu soluri acide, se vor introduce sub brazdă 2-4 tone la hectar de amendamente cu calciu, pentru corectarea reacţiei; îngrăşămintele chimice care au în componenţă numai fosfor sau numai potasiu (superfosfat, sare potasică) se vor introduce în sol tot din toamnă, sub arătură, ele fiind greu solubile.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.