Calendar: 29 noiembrie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.11.2011 18:51 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

29 noiembrie este a 333-a zi a calendarului gregorian şi a 334-a zi în anii bisecţi.

1394: Oraşul Seul a devenit capitala Coreei de Sud.
1474: Ştefan cel Mare scrie Papei Sixt al IV-lea făcând un apel la unitatea creştinilor împotriva turcilor.
1784: La Bucureşti se dă un pitac domnesc prin care toţi egumenii erau obligaţi ca în cazul în care vor găsi copii cu glas frumos să-i aducă la Sfântul Sava, la dascălul Mihalache (unde cu un an în urmă Vodă Mihai Suţu înfiinţase o clasă de muzică).
1890: Inaugurarea Dietei imperiale (Parlamentul japonez).
1916: A apărut primul număr al ziarului oficial al autorităţilor de ocupaţie "Bukarester Tageblatt", în două versiuni, germană şi română.
1918: Demisia guvernului C. Coandă, formarea cabinetului liberal condus de I.I.C. Brătianu.
1929: Comandantul american Richard E.Byrd a survolat, în premieră mondială, Polul Sud.
1938: Corneliu Zelea Codreanu, Nicadorii (asasinii lui I.G. Duca) şi Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu) sunt asasinaţi de jandarmi. Comunicatul oficial anuntă că au încercat să fugă de sub escortă şi au fost împuşcaţi; în realitate, au fost sugrumaţi în două dube, în apropiere de Tâncăbeşti.
1944: Al Doilea Război Mondial: Albania este eliberată de sub ocupaţia germană.
1946: Şedinţa extraordinară a Comitetului Executiv al PNŢ – Maniu, la care se analizează desfăşurarea alegerilor şi rezultatele lor.
1947: Adunarea Generală a ONU a hotărât împărţirea Palestinei în două state, israelit şi arab. Ierusalimul a fost proclamat oraş liber, sub administraţia ONU.
1963: Preşedintele american Lyndon Johnson a iniţiat o anchetă cu privire la asasinarea fostului şef de la Casa Albă, John Fitzgerald Kennedy.
1989: Revoluţia de Catifea: În Cehoslovacia are loc abolirea articolului din Constituţie prin care partidului comunist deţinea monopol.
1996: Noul preşedinte al României, Emil Constantinescu depune jurământul constituţional în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.
2004: S-a lansat Radio Guerrilla.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.