Calendar: 19 noiembrie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.11.2011 17:43 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

19 noiembrie este a 323-a zi a calendarului gregorian şi a 324-a zi în anii bisecţi. 42 de zile până la sfârşitul anului.

1377: Prima atestare documentară a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 - 1382),prin care braşovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca şi cheltuiala lor proprie".
1493: Cristofor Columb descoperă Porto Rico.
1703: Omul cu masca de fier, legendarul prizonier politic francez moare la Bastilia.
1819: Muzeul Prado din Madrid este inaugurat.
1861: Se încheie Conferinţa natională a fruntaşilor politici romani din Banat, ţinută la Timişoara, la care se adopta o moţiune prin care se cere autonomia Banatului faţă de Ungaria, teritoriul acestuia urmand sa fie numit "Căpitanatul român" sau să fie încorporat Transilvaniei (devenita autonomă).
1942: Al doilea razboi mondial: Bătălia de la Stalingrad - forţele ruseşti sub comanda generalului Georgy Zhukov lansează operaţiunea "Uranus", contraatacând şi întorcând soarta bătăliei ân favoarea trupelor sovietice.
1946: Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate "libere şi nestingherite", care au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de guvernul Petru Groza care a anunţat victoria Blocului Partidelor Democratice.
1969: Programul Apollo: Apollo 12 - astronauţii Charles Conrad şi Alan Bean aselenizeză în Oceanul Furtunilor şi devin cei de-ai treilea respectiv patrulea oameni care păşesc pe Lună.
1969: Fotbalistul brazilian Pelé marchează cel de-al 1000-lea gol.
1977: Preşedintele egiptean Anwar El Sadat devine primul lider arab al Orientului Mijlociu care a efectuat o vizită oficială în Israel.
1979: Începe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat în plen faţă de cultul personalitaţii creat în jurul familiei Ceauşescu. Drept urmare, în aceeaşi noapte, Pârvulescu a fost evacuat din casa în care locuia.
1985: Războiul Rece: La Geneva, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, şi liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se întâlnesc pentru prima dată.
1998: Tabloul lui Vincent van Gogh, Portretul artistului fară barbă este vândut la licitaţie pentru suma record de 71,5 milioane de dolari.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.