Aurore boreale cu cea mai mare frecventa - Shetland

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 06.11.2011 20:59 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Prima descriere a aurorei boreale a fost realizată de savantul francez Pierre Gassendi, în 1621. 

În insulele Shetland din nordul arhipelagului britanic s-au înregistrat, în 1957, 203 nopţi cu un asemenea spectacol uimitor.
Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit iniţial de Galileo Galilei, cu referire la zeiţa romană a zorilor, Aurora, şi la titanul care reprezenta vânturile, Boreas. Apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie şi martie-aprilie. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, după James Cook, o referinţă directă la faptul că apare în sud.


Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat şi pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte şi Venus. Totodată, fenomenul este de origine naturală, deşi poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.
Shetland este un grup de insule si autoritate unitara in largul coastei N a Scotiei, la 80 km NE de Insulele Orkney, important centru al industriei petroliere din Marea Nordului si cea mai nordica parte a Marii Britanii. Suprafata - 1 452 kmp; orase - Lerwick (sediul administrativ) pe Mainland, cea mai mare dintre cele 12 insule locuite.
Cele 100 de insule sunt in mare parte sterpe, deluroase si presarate cu arbusti.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.