8,7 milioane de specii de organisme vii

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 26.10.2011 19:45 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Pe Planetă trăiesc 8,7 milioane de specii de organisme vii, din care 6,5 milioane pe uscat şi 2,2 milioane, în mediul acvatic, potrivit celei mai precise estimări realizate vreodată, publicate în Statele Unite.
Din cele 8,7 milioane de specii animale sau vegetale, numai 1,23 (adică 14,1% din total) au fost descoperite, descrise şi catalogate până în prezent, precizează cercetătorii de la Census of Marine Life (Recensământul vieţii marine), autorii studiului apărut în revista americană PLoS Biology.
Estimarea, realizată pe baza analizelor efectuate cu ajutorul ultimelor tehnici taxonomice, permite restrângerea semnificativă a cifrelor avansate înainte, care mergeau de la trei la o sută de milioane de specii vii.
'Problema a frământat de-a lungul secolelor mulţi oameni de ştiinţă şi rezultatul nostru, asociat cu alte cercetări asupra răspândirii şi numărului speciilor, este deosebit de important deoarece activităţile umane şi impactul lor accelerează rata extincţiei', spune Camilo Mora, principalul autor al studiului.
Potrivit lui, 'multe specii ar putea dispărea chiar înainte să aflăm de existenţa lor, funcţia lor unică în ecosistem şi potenţiala lor contribuţie la îmbunătăţirea vieţii oamenilor'.
Lista roşie, întocmită de Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (UICN) şi publicată recent, menţionează 59.508 specii supravegheate, dintre care 19.625 sunt ameninţate cu dispariţia, arată Boris Worn de la Universitatea Dalhousie (Halifax, Canada), coautor al studiului. Acest lucru înseamnă că organismul internaţional specializat supraveghează mai puţin de 1% din speciile de pe planetă, adaugă el.
Cercetătorii apreciază că există 7,77 milioane de specii animale, din care 953.434 au fost descrise şi clasificate.
Mai există 298.000 specii vegetale, din care au fost catalogate 215.644.
Pe Pământ sunt şi 611.000 specii de ciuperci şi tipuri de mucegai, din care 43.271 clasificate.
Cercetătorii estimează că există 36.400 specii de protozoare, organisme unicelulare care au anumite comportamente animale (mişcarea, de exemplu).
Până acum, au fost inventariate 8.118.
Oamenii de ştiinţă au mai identificat 27.500 de specii de alge, diatomee (alge unicelulare) şi mucegaiuri de apă, din care 13.033 au fost catalogate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.