22 aprilie 1990. Mai bine HAIMANA decat TRADATOR, mai bine GOLAN decat DICTATOR!... VIDEO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.04.2017 08:39 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

22 aprilie 1990 este considerata prima zi a celei mai mari demonstraţii anticomuniste din  perioada post-decembrista a Romaniei.
Atunci, Piaţa Universitaţii, zona centrala a Bucureştiului a fost declarata „libera de neocomunism - kilometrul zero al democraţiei”.
O mana de oameni au blocat pe 22 aprilie 1990 Piaţa Universitaţii, declanşand un fenomen considerat ca fiind cea mai ampla şi spectaculoasa mişcare sociala din perioada de tranziţie postdecembrista a Romaniei.

Golaniada, cunoscuta şi sub denumirile Fenomenul Piaţa Universitaţii sau Manifestaţiile din Piaţa Universitaţii, reprezinta evenimentele de masa petrecute in Piaţa Universitaţii din Bucureşti intre 22 aprilie şi 15 iunie 1990.
Cu o durata de 53 de zile şi adunand in jur de 50.000 de oameni in fiecare seara, Golaniada a ramas cel mai amplu protest din istoria Romaniei şi cea mai mare manifestare anticomunista din Europa de Est, dupa caderea Cortinei de Fier.

In zilele care au urmat ocuparii Pieţei Universitaţii, mii de oameni au demonstrat zilnic convinşi de faptul ca cei care preluasera puterea mimau democraţia, iar dupa revoluţie nu se facuse decat o rotaţie a cadrelor comuniste şi securiste.
Ion Iliescu se inconjurase cu reprezentanţi ai fostei nomenclaturi şi in afara catorva masuri populiste luate de ochii lumii nu se facea nimic.
In schimb, incepuse prigoana opozanţilor lui Iliescu, se faceau arestari ilegale, erau expulzaţi cetaţeni romani care participau la demonstraţiile anti-FSN, Regele Mihai fusese impiedicat sa intre in ţara şi posturile naţionale de televiziune şi radio erau folosite exclusiv in interesul Puterii neocomuniste al carei exponent era Ion Iliescu.
Manifestaţia-maraton anticomunista a incetat in urma intervenţiei violente a minerilor şi forţelor de ordine.

Drept rezultat al discursului susţinut in Consiliul Provizoriu de Uniune Naţionala (CPUN) a lui Ion Iliescu, care a calificat drept „huligani” şi „golani” demonstranţii de la Universitate, in piaţa au inceput sa vina din ce in ce mai mulţi oameni.
Pe faţada Universitaţii au fost postate portrete ale lui Mihai Eminescu şi afişe, printre care unul cu punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.
Pe zidurile Facultaţii de Arhitectura a fost intinsa o pancarta imensa: „Facultate de golani”.

Manifestanţii scandau: „Nu suntem partide!” şi „Suntem golani!”.
Cuiva i-a venit ideea de a scrie „golan” pe un cartonaş pe care l-a prins pe piept, ca pe o insigna.
A fost suficient ca gestul sa fie copiat de toţi cei din jur.
Mii de oameni şi-au creat astfel de insigne.
Insulta adresata manifestanţilor de Ion Iliescu a devenit simbolul luptatorului anticomunist, al militantului pentru democraţie, intrand astfel in legenda.
S-au format chiar „categorii” de golani: „golan de bine”, „golan de buna-credinţa”, „golan titrat", „golan elev”, „mini-golan”, „golan muncitor”, „golan arestat”, „golan alergic la roşu”, „golan cu doua doctorate”, „golan meditator de fesenişti”, „golan cu opinii”, „mama de golan” ş.a.

Aplicarea punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara, desfiinţarea Decretului 473 care subordona Televiziunea naţionala conducerii de partid şi de stat, epurarea guvernului de nomenclaturişti, amanarea alegerilor, judecarea vinovaţilor de crimele din decembrie 1989 au fost doar cateva din revendicarile susţinute de cei care au manifestat in Piaţa Universitaţii.(sursa: Wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.